Nieuws

Architect Zaha Hadid

De architectuurwereld heeft dit jaar een eigenzinnige en vrouwelijke toparchitect verloren. Dit jaar is Dame Zaha Hadid, de bekende Brits-Iraakse architecte, plotseling overleden. Zaha Hadid werkte na haar afstuderen als architect enige tijd voor het bureau van Rem Koolhaas, voor ze in 1980 haar eigen architectenbureau begon.

Haar ontwerpen zijn in de zogeheten deconstructivistische stijl. Het deconstructivisme gaat ervan uit dat de maatschappij verwarrend en onzeker is, en dat komt terug in de ontwerpen van gebouwen.

Zij overleed enkele maanden voor de oplevering van het Havenhuis, de hoofdzetel van het Havenbedrijf in Antwerpen aan het Zaha Hadidplein 1.
Dit nieuwe gebouw symboliseert het dynamische, betrouwbare, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen.
Het volledige Havenhuis – met zijn opvallende en uiterst hedendaagse glazen bovenbouw – is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw: een haven die klaar is voor de toekomst.

De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. Daarmee verwijst ze naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad.

In het najaar van 2016 ontving het gebouw het BREEAM-label ‘Very Good’, een internationale evaluatie en quotatie van het integrale duurzaamheidsprofiel voor gebouwen.
Leuk om te vermelden dat Wolfs Architecten participant is van de Dutch Green Building Council en als een van de 387 participanten in de bouw- en vastgoedwereld achter de missie van de DGBC staan: het verduurzamen van de gebouwde omgeving (dgbc.nl/participanten).

(fotografie: zaha-hadid.com)

Deel dit project via:

twitter facebook

  • Nieuwsbrief


  • Nieuws