Nieuws

Voorbeeld toepassing BIMx

Nog meer kwaliteit bouwtekeningen met BIM

De bouwkundigen van Wolfs Architecten maken gebruik van Software als Archicad, BimX en Solibri modelviewer. Dit stelt ons bureau in staat om te werken volgens de laatste werkmethodieken, zoals het modelleren in 3D en het werken aan de hand van BIM protocollen.
 
BIM staat voor ‘Building information Modelling’, hetgeen inhoudt dat een gebouw of bouwwerk digitaal wordt opgebouwd aan de hand van 3D modelleer software. Door dit te doen volgens een vastomlijnd proces, waarbij de diverse partijen werken in en met dezelfde 3D modellen wordt het bouwwerk eerst virtueel uitgewerkt alvorens de schop in de grond gaat.
 
Deze manier van werken geeft enorm veel inzicht, waardoor fouten al in een vroeg stadium kunnen worden voorkomen. Het voordeel van het werken volgens het BIM proces is dat de diverse partijen, zoals de architect, constructeur en installateur gewoon kunnen werken met hun eigen modelleer software. De uitwisseling gebeurt met IFC bestanden die door alle partijen kunnen worden ingelezen. Het is gebruikelijk dat er in dit proces een partij wordt aangewezen die de modellen ‘checkt’ met zogenaamde ‘model-checking’ software. Door deze regelmatige checks kunnen de 3D modellen van de verschillende partijen perfect op elkaar worden afgestemd, zodat eventuele fouten worden voorkomen. Dit zorgt voor minder faalkosten tijdens de bouw. De modellen die op deze manier worden ‘gebouwd’ kunnen worden volgestopt met allerlei informatie die de eindgebruiker kan inzetten voor bijvoorbeeld zijn energie huishouding of onderhoudsplan. 
 
Op kleinere schaal kan het werken, middels de BIM methodiek ook prima worden ingezet voor particulieren. Wolfs Architecten kan een woning geheel 3D modelleren, waardoor de klant in een virtuele omgeving zijn droomhuis kan betreden voordat het gerealiseerd is.
Met de BimX software kan de klant op zijn eigen PC door de woning heenlopen als ware hij een computerspelletje aan het spelen is. Het is zelfs mogelijk om in het virtuele model maten op te nemen en bepaalde objecten te voorzien van informatie. Bijvoorbeeld wat voor merk en type stoelen er in het model staan. De klant kan zich dus in een heel vroeg stadium een beeld vormen van wat hij wel en niet mooi vindt. De toepassingen van BIM en 3D modelleren zijn legio en hierboven worden maar enkele voorbeelden aangehaald.
 
Bent u door deze informatie nieuwsgierig geworden en vraagt u zich af of Wolfs Architecten, wellicht iets voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u bijpraten door één van onze medewerkers. 

Hieronder een recent voorbeeld van de toepassing van  BIMx software voor de Vormenfabriek aan de Hart van Brabantlaan in Tilburg.

Deel dit project via:

twitter facebook

  • Nieuwsbrief


  • Nieuws