Samen energieneutraal bouwen aan de toekomst

‘Thuis’ is een woning die past bij uw leven. Bij hoe u leeft en waar u waarde aan hecht. Steeds vaker denken we daarbij ook aan de toekomstige generaties. Hoe kunnen we bijdragen aan een betere en schonere wereld? Met zelfbouw heeft u de regie over de bouw van uw eigen woning. Dat betekent dat u rekening kunt houden met de toekomst. Energieneutraal bouwen biedt mogelijkheden. Wie nu investeert, draagt niet alleen bij aan het milieu maar anticipeert ook op de wettelijke verplichtingen. Vanaf 2021 is de doelstelling dat alle nieuwe woningen energieneutraal worden uitgevoerd. Wolfs Architecten informeert u graag over de opties voor energieneutraal bouwen in uw nieuw te bouwen woning.

Wat is energieneutraal bouwen?

Een gebouw is energieneutraal als er, over een jaar bekeken, geen energie van buitenaf nodig is die afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen. Dit houdt in dat de woning volledig is voorzien van duurzame energie. De energie die u verbruikt wordt dus opgewekt door de woning zelf. Geen gasaansluiting meer, maar de woning volledig op elektriciteit. De benodigde energie wordt opgewekt door alternatieve energiebronnen (hierover later meer). Deze energiebesparingsmaatregelen leveren grote voordelen op. Niet alleen voor het milieu en het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor uw portemonnee. Wanneer u namelijk minder energie nodig hebt, zult u dat direct merken aan uw energierekening.

Energieneutraal bouwen gaat dus een stap verder dan passief of energiezuinig bouwen, waarbij de energiebehoefte van de woning ook flink verminderd wordt. De EPC van een woning drukt uit hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de EPC, hoe minder energie (voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water) u verbruikt. Vanuit de huidige woningbouw, die moet voldoen aan een EPC van 0,4, is het een kleine technologische stap om de woningen verder door te ontwikkelen naar een volledig energieneutrale woning.

Wettelijke verplichtingen

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 juli 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Vanaf 1 juli 2020 leggen we de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen (BENG-indicatoren):

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

Meer informatie: https://bit.ly/2NGtWkO

Voor wie is het geschikt?

Elk type gebouw heeft op het gebied van renovatie, verbouwing en nieuwbouw verschillende mogelijkheden om energieneutraal gemaakt te worden. Of het nu gaat om een woning, bedrijfspand of appartementencomplex, Wolfs Architecten kent de eisen die worden gesteld aan de energiehuishouding.

Energieneutraal bouwen voorbeelden

Zoals eerder benoemd kenmerkt een energieneutraal huis zich door de balans tussen de energie die u gebruikt en de energie die u zelf opwekt. Die balans bereikt u door uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden en zelf de duurzame energie op te wekken die u nodig hebt. Bij Wolfs Architecten werken ervaren bouwkundigen die heel goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en nieuwste inzichten, of het nu gaat om bouwtechnieken, technische snufjes, duurzaamheid, regelgeving of procedures voor vergunningen. In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

  • Zeer goede isolatie en driedubbel glas.
  • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Vaak in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler.
  • Geen of nauwelijks kieren.
  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning.
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor huishoudelijke apparaten.
  • LED verlichting.
  • milieuvriendelijke materialen en bouwwijzen.

Duurzaam energiezuinig ontwerp

Een energieneutrale woning begint met een goed ontwerp. Wolfs Architecten loopt voorop met de energietransitie en is reeds een ervaren architectenbureau als het gaat om duurzaam bouwen. Hier besteden we aandacht aan de volgende punten.

  1. We ontwerpen altijd voor de werkelijke behoeften van de toekomstige bewoners.
  2. We adviseren t.a.v. het gebruik van hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen

Tijdens het ontwerpproces krijgt u advies over energiebeperkende mogelijkheden en toepassing van duurzame materialen. In het ontwerp houden we bijvoorbeeld rekening met de lichtinval en de zonrichting, zodat de passieve zonne-energie optimaal wordt benut.

Financiering voor energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen gaat niet zonder kosten. Het is een flinke investering die u niet direct terugverdient, maar waar u wel al meteen de vruchten van plukt. Daarnaast stimuleert de Nederlandse Overheid deze manier van bouwen door het geven van verschillende subsidies. Er bestaat geen afzonderlijke subsidie voor energieneutraal bouwen. Wel zijn er andere vormen van ondersteuning waar u mogelijk van kan profiteren als u energieneutraal bouwt. Denk aan subsidies op zonne-energie, de opvang van regen of een warmtepomp. Laat u goed informeren over de mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel en ondersteuning. We vertellen u er graag meer over tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wolfs Architecten, uw ervaren partner bij het bouwen van een energieneutraal huis

Laat u bij Wolfs Architecten een energieneutraal huis bouwen, dan gaan wij samen op zoek naar een oplossing die geen concessies doet aan de stijl of uitstraling die u voor ogen heeft. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed adviseren. Samen bouwen we de energieneutrale woning van uw dromen! Belt u gerust voor een afspraak met ons bureau via 0135132670. U kunt ook een mail sturen naar info@wolfsarchitecten.nl of kom langs bij ons op kantoor in Moergestel.