Huis verduurzamen met Wolfs Architecten

Wolfs Architecten biedt niet alleen ondersteuning in nieuwbouw, in de vorm van gasloos bouwen of een nul-op-de-meter woning, maar ook in verbouw met verduurzaming. Verduurzaming is vaak een ingrijpend maar zeer waardevol proces, dat bijdraagt aan zowel het milieu als wooncomfort. Het huis verduurzamen is vaak een reden tot verbouwen, omdat dit kan leiden tot een significant lagere energierekening en een betere leefomgeving.

Een belangrijke stap in verduurzaming is de overstap naar hernieuwbare energie. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand zijn bij het plaatsen van zonnepanelen, waarbij u direct de keuze kan maken om te gaan voor één van de andere mogelijke dakvormen of het invoegen van een dakkapel. Het is hierbij belangrijk om ook na te denken over de mogelijkheden voor energieopslag, zoals thuisbatterijen, die overtollige energie kunnen opslaan voor gebruik op piekmomenten of tijdens stroomuitval, en eventuele verbouwingen die hierbij komen kijken. Dan springt Wolfs Architecten bij om dat proces te begeleiden en ondersteunen.

Isolatie aanbrengen

Duurzame energie speelt een grote rol bij verduurzaming. Echter is isolatie een nog grotere factor: hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe minder energie u hoeft te gebruiken om het huis te verwarmen. Hierbij kunt u denken aan gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, of glasisolatie. Deze komen in alle vormen en maten voor. Wolfs kan u informeren over de verschillende opties en advies geven over wat er het beste bij uw wensen en uw woning past. Denk hierbij ook aan het gebruik van groene daken, die niet alleen een prachtige esthetische dimensie aan uw woning kunnen toevoegen, maar ook uitstekende isolerende eigenschappen hebben.

Het aanbrengen van isolatie kan dan ook gecombineerd worden met andere verbouwingen en verduurzamingen. Wanneer u kiest voor dakisolatie kan dit samengaan met het verwezenlijken van een uitbouw, en kan vloerisolatie samengaan met het aanbrengen van vloerverwarming. Dit is tevens milieuvriendelijker dan een radiator of gaskachel, omdat de warmte meer verdeeld wordt, en er daardoor minder energie nodig is om een enkele ruimte te verwarmen.

Verwarming in huis verduurzamen

Bij het verduurzamen van de verwarming in huis, buiten duurzame energie en isolatie, kan het gebruik van een warmtepomp of hybride warmtepomp zeer efficiënt zijn. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater, terwijl een hybride systeem de warmtepomp combineert met een hoogrendementsketel voor extra verwarmingscapaciteit tijdens koude periodes. Ook hierbij geeft Wolfs Architecten advies op maat, zodat u het beste kan halen uit de investering van uw huis verduurzamen.

Verduurzaming elektra

Het huis verduurzamen kunt u aanpakken door over te stappen op milieuvriendelijke manieren van energie opwekken. Hierbij kunt u denken aan het aanleggen van zonnepanelen of het plaatsen van molentjes die windenergie omzetten in elektriciteit. Een andere veelbelovende technologie voor het opwekken van hernieuwbare energie is geothermische energie, waarbij warmte uit de diepe ondergrond wordt gebruikt. Dit kan samengaan met aanpassingen aan de buitengevel of het dak, of het bouwen van een bijgebouw om hierop de zonnepanelen kwijt te kunnen. Wij denken hierbij graag over de verschillende aspecten, zoals de plaatsing ten opzichte van de zon, en hoe het bijgebouw aansluit bij de woning en de omgeving: het totaalplaatje. 

Als u overgestapt bent op duurzamere energie, is een volgende mogelijke keuze om de gashaard te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld door een ingebouwde elektrische kachel. Of overweeg de mogelijkheden van een pelletkachel, die brandstof uit biomassa gebruikt en veel minder CO2 uitstoot dan traditionele kachels. Tevens kan de gasbron in de keuken vervangen worden door inductie. Hierbij kunnen er ook interne verbouwingen en aanpassingen komen kijken, waarbij Wolfs Architecten u adviseert en ondersteunt met de juiste bouwbegeleiding en interieuradvies.

Water in huis verduurzamen

Een vaak over het hoofd geziene aspect van verduurzaming is waterverbruik. U kunt water besparen door regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin of voor het doorspoelen van toiletten. Wanneer u regenwater op wil vangen gaat dit mogelijk samen met aanpassingen aan de buitengevel, om dit op een zo efficiënt mogelijke wijze te doen. Ook hier kan Wolfs Architecten iets voor u betekenen in de vorm van advies en bouwbegeleiding.