Waarom een architect nodig?

Bij het ontwerpen en realiseren van uw droomhuis is het raadzaam om advies te vragen aan een architect voordat u van start gaat. Zelfs vòòr de aankoop van een kavel kan het advies van één van onze architecten al nuttig zijn. Maar ook bij verbouwingen kan een architect goed adviseren. Een goed advies vooraf bij het maken van belangrijke keuzes betaalt zich altijd terug.

Kopen van een kavel

Al bij het kopen van een kavel kan een architect u goed adviseren. Een architect kan u bijvoorbeeld de mogelijkheden van een bebouwing op een kavel toelichten. Tijdens een gesprek hierover blijkt dat een ervaren architect aan zo veel meer denkt dan u voor mogelijk acht. Zo zijn de ligging van een woning en de bezonning belangrijke thema’s.

Een architect doet meer dan ontwerpen alleen

Bij nieuwbouw komt heel wat bij kijken. Zo weet een architect alles van wet- en regelgeving, vergunningen en ook specifieke eisen, bouwleges en bouwprocessen. Deze wet- en regelgeving wordt heden ten dage alleen maar ingewikkelder en een goed advies van een ervaren architect is onontbeerlijk.

Een architectenbureau is bekend met overheden en bouwpartners. Over vergunningen hoeft u zich geen zorgen te maken. Onze ervaren bouwkundigen regelen de bouwvergunning en indien nodig andere vergunningen. Wij hebben kennis en ervaring met het beleid en de wettelijke termijnen die door de gemeenten worden vereist.

Onafhankelijk advies

Uw woning wordt technisch uitgewerkt, zowel in bouwkundige tekeningen als in bestek. Op basis hiervan kunnen aannemers de bouwprijs berekenen. En indien gewenst helpen wij u graag bij de keuze van een bouwkundig aannemer. Goed om te weten dat Wolfs Architecten onafhankelijk werkt van welke bouwpartner dan ook. In de loop van de jaren hebben wij een goed beeld van welke bouwpartner geschikt is voor welk type werk.

10 redenen om te werken met een architect

  1. Helpt u bij het vertalen van uw stijl en woonwensen naar een voor u passend mooi ontwerp.
  2. Helpt u verrassende mogelijkheden te zien van een kavel of een bestaand huis, waaraan u zelf nog niet had gedacht.
  3. Helpt u met nieuwe en verrassende ideeën voor een praktische indeling van uw woning/de ruimtes en meer woongenot.
  4. Een architect heeft vaak waardevolle ideeën waar u vaak zelf nog niet aan heeft gedacht.
  5. Helpt de verschillende wensen in een gezin bij elkaar te brengen.
  6. Helpt u om van een bestaande uitbouw een mooi nieuw geheel te maken.
  7. Helpt u bij wet- en regelgeving en bouwprocessen en het aanvragen van vergunningen en onderhandelingen met de gemeente
  8. Helpt u bij de keuze van een bouwaannemer en het begeleiden van het gehele ontwerp- en bouwproces
  9. Help u zodat een bouw/verbouwing volgens planning en budget verloopt en lost problemen tijdens de bouw voor u op.
  10. Houdt toezicht op de werkzaamheden en zorgt ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Dit heeft als voordeel dat u slechts één aanspreekpunt hebt die de rest van de bouwpartners aanstuurt. Dit scheelt u veel energie en extra zorgen.

Uw leefstijl en woonwensen staan centraal

Een architect helpt u bij het vertalen van uw stijl en woonwensen naar een voor u passend mooi ontwerp. Passend bij uw gezinssamenstelling, uw budget en uw leefstijl. Dat betekent dat u uiteindelijk een huis op maat krijgt.

Duurzaamheid en kwaliteit

Belangrijke thema’s zijn levensloopbestendig, energiebesparend en duurzaamheid. Thema’s waar wij als bureau al jaren mee werken. Als bureau houden we ons vast aan een onverminderde kwaliteit en gebouwen die de tand des tijds kunnen weerstaan.

Bouwbegeleiding en budgetbewaking

De meeste mensen bouwen maar één keer in hun leven. Om het bouwproces en de aannemer goed te kunnen sturen, is een architect cruciaal. Deze kan uiteindelijk veel faalkosten en fouten in de bouw voorkomen. Maar ook onvolkomenheden oplossen in de bouw. Regelmatig vinden er bouwvergaderingen plaats op de bouw om de kwaliteit en voortgang te borgen.

Waarom een architect nodig bij een verbouwing?

Ook bij een verbouwing komt vaak meer bij kijken dan u van tevoren zou bedenken. Een verbouwing is veel meer dan alleen de kluswerkzaamheden. Maar een architect doet nog zoveel meer dan alleen ontwerpen!

Voordat de bouwvakkers van start kunnen gaan, is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een duidelijk ontwerp op tafel ligt. Misschien weet u zelf heel goed wat u wilt, maar is dit lastig op papier uit te drukken. Bovendien moet u bij een verbouwing aan vele aspecten denken: Waar komen de lichtpunten te zitten, op welke locaties wil je de stopcontacten hebben en hoe worden de leidingen gelegd? Zonder ervaring is het ontwerpen van een renovatie een lastige opgave.

Een verbouwing start met een analyse van de bestaande woning, en het onderzoeken van het bestemmingsplan. En dan natuurlijk zijn de constructieve mogelijkheden van de woning belangrijk en kijken we in hoeverre we de leefbaarheid en de installaties kunnen verbeteren. Vaak gaat het erom om de eigentijdse woonwensen te vertalen voor een gedateerde woning.

Planning en bouwbudget

Een architect zorgt er namelijk ook voor dat het verbouwen volgens planning en budget verloopt. Gedurende de werkzaamheden houdt het architectenbureau (indien gewenst) namelijk toezicht op de werkzaamheden en zorgt ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Dit heeft als voordeel dat u slechts één aanspreekpunt hebt ten opzichte van de uitvoerende partijen. Dit scheelt u veel energie en kunt u zich focussen op zaken waar u goed in bent!

Vraag een eerste gesprek aan

Om te ervaren of er een klik is tussen u en een architect, is het raadzaam om een eerste kennismakingsgesprek aan te gaan. Tijdens dit gesprek krijgt u een beter beeld van de stijl en specialismen van de architect, zijn visie op bouwen en zijn manier van werken. U komt er zo snel achter of het realiseren van uw woonwensen bij deze betreffende persoon in goede handen is.

Vindt u het lastig om uiteindelijk een architect te kiezen? Laat dan tegen vergoeding een voorontwerp maken en trek op basis daarvan uw conclusie.