Duurzaam en gasloos bouwen met Wolfs Architecten

Wolfs Architecten heeft jarenlang ervaring met traditionele bouw in combinatie met energiezuinig bouwen & duurzaam bouwen. Energiezuinig bouwen begint bij de regelgeving vanuit de overheid; het Bouwbesluit.

Gasloos bouwen verplicht bij nieuwbouw

Per 1 juli 2018 is het nieuwe bouwbesluit ingegaan. Dat betekent dat alle nieuwbouw verplicht gasloos moeten worden gebouwd. Het installeren van een CV-ketel is niet meer mogelijk. Wolfs Architecten ontwerpt en bouwt al veel langer nieuwbouwwoningen standaard gasloos, voorzien van een (lucht of bodem) warmtepomp en voorzien van de juiste isolatie en een balansventilatie.

EPC wordt BENG

Na het invoeren van het gasloos bouwen, hebben we te maken met meer regelgeving om wonen zo energiezuinig te realiseren.
Zo is per 1 januari de EnergiePrestatieCoëfficiënt (EPC) vervangen door BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Alle aanvragen van de omgevingsvergunning voor een nieuwbouwproject moeten per 1 januari 2021 voldoen aan de drie BENG-indicatoren;

  • BENG 1 eis stelt een maximum aan de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling;
  • BENG 2 eis stelt een maximum aan de hoeveelheid primair fossiele brandstof in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie;
  • BENG 3 stelt een minimum (%) aan het aandeel hernieuwbare energie van het totale energieverbruik.

De eisen uit BENG vloeien voort uit de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) en het Energieakkoord voor duurzame groei, die als doel hebben om een verbeterde energieprestatie voor gebouwen in de EU te stimuleren.

Berekeningen worden gemaakt door een gecertificeerd bedrijf. Daarnaast moeten alle berekeningen door de opdrachtgever worden aan-en afgemeld bij een gecertificeerd bedrijf in zowel de vergunningsfase als de uitvoeringsfase. De bewijslast wordt tijdens de bouw verzameld.

Regelgeving bouwen nieuwbouw

Zo te lezen komt er bij nieuwbouw heel wat wet- en regelgeving van pas. Wij blijven continue op de hoogte van alle van wet- en regelgeving, vergunningen en specifieke eisen, bouwleges en bouwprocessen. Deze wet- en regelgeving wordt heden ten dage steeds ingewikkelder en een goed advies van een ervaren architect/bouwkundige is daarom onontbeerlijk. Bij Wolfs Architecten bent u wat dat betreft op het goede adres.

Wil je meer informatie over het bouwen van een nieuwe, duurzame woning? Maak  dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons en bel 013 – 513 26 70.