Duurzaam huis bouwen? Goed advies is het halve werk

U heeft er vast van gehoord: een duurzaam huis bouwen. Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in onze samenleving. We zijn steeds meer bezig met het behouden van al het moois op deze wereld, zodat we het kunnen doorgegeven aan de volgende generaties. Met zelfbouw heeft u de regie over de bouw van uw eigen woning. Dat betekent dat u rekening kunt houden met de toekomst. Door te investeren in een duurzaam huis voorkomt u onnodige vervuiling, reduceert u de energiekosten, verbetert u het klimaat en spaart u kostbare grondstoffen. Wolfs Architecten informeert u graag over de opties voor een duurzaam huis bouwen zodat u het meeste eruit kan halen. Neem vrijblijvend contact op en bouw een duurzaam huis!

Wat houdt dat in, een duurzaam huis bouwen?

Er wordt een steeds bredere benadering op duurzaam bouwen toegepast. Een duurzaam huis is dus niet alleen een levensloopbestendige woning, ofwel een huis dat zo lang mogelijk kan voldoen aan uw woonbehoeftes. Het is vooral gebouwd op een manier die goed is voor mens en milieu. Dit betekent dat er niet alleen geïnvesteerd moet worden in energiemaatregelen, maar er ook aandacht moet worden besteed aan gezondheidsaspecten en de milieu-impact van toegepaste bouwmaterialen. Zo moet er verantwoord om worden gegaan met water, grondstoffen en energie, maar ook met de open ruimte. Men bekijkt de milieueffecten dus over de hele levensduur van het gebouw of bouwwerk.

In andere woorden: duurzaam bouwen vraagt om een integrale aanpak waarbij u bewust keuzes maakt, voorafgaand aan het bouwen. Het moet zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk toegepast worden, als tijdens de (ver)bouw, renovatie of sloop. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening te houden met duurzame toepassingen.

Tegenwoordig stellen veel gemeenten duurzaamheidsmaatregelen verplicht. Hier bestaan echter geen vaste richtlijnen voor. Per gemeente verschillen daardoor de eisen die worden gesteld aan duurzaam bouwen. Wolfs Architecten helpt graag bij het onderzoeken van de mogelijkheden tijdens het uitwerken van uw bouwplannen.

Bouwen volgens het recentste bouwbesluit

Al onze woningen worden gebouwd volgens het het meest recente bouwbesluit. Vroeger stond hierin de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) opgenomen. Dit drukt uit hoe energiezuinig een woning is. Hiervoor geldt, hoe lager de EPC, hoe minder energie u verbruikt voor verwarming/koeling, ventilatie, en warm water. Vanaf 2020 moest de EPC lager of gelijk zijn aan 0,20.

In 2021 is er van het EPC afgestapt en werken we volgens de BENG-richtlijnen. BENG staat hierbij voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’. Het doel hiervan is om uiteindelijk gebouwen neer te zetten die energienota-loos zijn. Deze staan ook wel bekend als nul-op-de-meter-woningen. Deze woningen zijn volledig voorzien van duurzame energie, waardoor de verbruikte energie vanaf de grond van de woning zelf komt. Er is geen gasaansluiting meer, en de woning fungeert volledig op elektriciteit. Een duurzaam huis bouwen wordt door deze regelgeving steeds beter vormgegeven.

Gasloos bouwen bij nieuwbouw

Per 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden gebouwd met een gasaansluiting. Gelukkig bleek dit een minder grote opgave dan het in eerste instantie leek. Bij nieuwbouw is het vrij makkelijk om een huis gasloos te bouwen, terwijl dit een iets ingewikkelder ligt bij het doorvoeren van duurzame aanpassingen in bestaande architectuur. Het is namelijk makkelijker om van te voren rekening te houden met het plaatsen van een warmptepomp dan om deze op een later moment bij bestaande bouw nog toe te voegen. Echter is ook dit zeker niet onmogelijk, en denken we graag mee.

Wolfs Architecten zet zich al jaren in voor een duurzaam huis bouwen

Wolfs Architecten loopt voorop met de energietransitie en is reeds een ervaren architectenbureau als het gaat om duurzaam bouwen. Hier besteden we aandacht aan de volgende drie punten.

 1. We ontwerpen altijd voor de werkelijke behoeften van de toekomstige bewoners.
 2. We adviseren t.a.v. het gebruik van hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen.
 3. Samen met onze experts adviseren we u t.a.v. primaire bouwmaterialen, water en energie.

In de ontwerpfase betekent dit dat

 • We rekening houden met de gewenste technische levensduur van het gebouw. In het ontwerp houden we bijvoorbeeld rekening met de lichtinval en de zonrichting, zodat de passieve zonne-energie optimaal wordt benut.
 • We bij de technische uitwerking denken aan isolatievoorzieningen met een hoge isolatie-waarde om de stookkosten te drukken.
 • We adviseren t.a.v. energiezuinige cv-installatie en/of toepassing van zonnepanelen en andere energie-winnende of -besparende installaties. Maar u kunt nog veel verder gaan door bijvoorbeeld duurzame apparaten te installeren, zoals een warmtepomp.
 • Water kan worden bespaard door het hemelwater op te vangen, én eventueel zelf te zuiveren in eigen tuin.
 • We in het ontwerp kiezen voor milieuvriendelijke materialen en bouwwijzen.
 • We ook bij het ontwerp rekening houden met mogelijke wensen van de bewoners in de toekomst. Eventueel moet een woning later makkelijk aan te passen zijn.

In de bouw houden we rekening met

 • Duurzame technieken om te besparen op energie- en materiaalgebruik.
 • Maatregelen die tijdens het gebruik van het gebouw leiden tot energiebesparing. Minder energieverbruik betekent ook lagere energielasten.
 • Hergebruik van bouwdelen en recycling van materialen die vrijkomen bij de sloop van het gebouw.
 • Of bij verbouw een gebouw kan worden gerenoveerd, samen kan worden gevoegd, kan worden gesplitst of dat er een herbestemming mogelijk is.

Wolfs Architecten, uw ervaren partner bij een duurzaam huis bouwen

Laat u bij Wolfs Architecten een duurzaam huis bouwen, dan gaan wij samen op zoek naar een oplossing die geen concessies doet aan de stijl of uitstraling die u voor ogen heeft. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed adviseren. Samen bouwen we het duurzame huis van uw dromen! Belt u gerust voor een afspraak met ons bureau via 0135132670. U kunt ook een mail sturen naar info@wolfsarchitecten.nl of kom langs bij ons op kantoor in Moergestel. Veel klanten uit de regio’s Den BoschEindhovenBredaTilburg en Vught die een huis hebben laten ontwerpen en bouwen gingen u voor.