U heeft er vast van gehoord: duurzaam bouwen. Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in onze samenleving. We zijn steeds meer bezig met het behouden van al het moois op deze wereld, zodat we het kunnen doorgegeven aan de volgende generaties. Met zelfbouw heeft u de regie over de bouw van uw eigen woning. Dat betekent dat u rekening kunt houden met de toekomst. Door te investeren in een duurzaam huis voorkomt u onnodige vervuiling, reduceert u de energiekosten, verbetert u het klimaat en spaart u kostbare grondstoffen. Wolfs Architecten informeert u graag over de opties voor duurzaam bouwen in uw nieuw te bouwen woning. Neem vrijblijvend contact op en bouw een duurzaam huis!
Er wordt een steeds bredere benadering op duurzaam bouwen toegepast. Een duurzaam huis is dus niet alleen een huis dat zo lang mogelijk kan voldoen aan uw woonbehoeftes. Het is vooral gebouwd op een manier die goed is voor mens en milieu. Dit betekent dat er niet alleen geïnvesteerd moet worden in energiemaatregelen, maar er ook aandacht moet worden besteed aan gezondheidsaspecten en de milieu-impact van toegepaste bouwmaterialen. Zo moet er verantwoord om worden gegaan met water, grondstoffen en energie, maar ook met de open ruimte. Men bekijkt de milieueffecten dus over de hele levensduur van het gebouw of bouwwerk. Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij u bewust en vooraf keuzes maakt. Het moet zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk toegepast worden als tijdens de (ver)bouw, renovatie of sloop. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening te houden met duurzame toepassingen.
Tegenwoordig stellen veel gemeenten duurzaamheidsmaatregelen verplicht. Hier bestaan echter geen vaste richtlijnen voor. Per gemeente verschillen daardoor de eisen die worden gesteld aan duurzaam bouwen. Wolfs Architecten helpt graag bij het onderzoeken van de mogelijkheden tijdens het uitwerken van uw bouwplannen.
Al onze woningen worden gebouwd volgens het Bouwbesluit 2012. Daarin staat de EnergiePrestatieCoëfficiënt (EPC) opgenomen. De EPC van een woning drukt uit hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de EPC, hoe minder energie (voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water) u verbruikt. De toegestane waarde is sinds 2015 gesteld op EPC 0,40. Uiteindelijk moeten we in 2020 energieneutraal bouwen wat een EPC ≤ 0,20 betekent.
De stap hierna is Energienota-loos of 0-op-de-meter. Dit houdt in dat de woning volledig is voorzien van duurzame energie. Dus de energie die u verbruikt wordt opgewekt door de woning zelf. Geen gasaansluiting meer, maar de woning volledig op elektriciteit. In de praktijk is dit erg ambitieus en moet u vaak concessies doen aan uitstraling of comfort om dit te bereiken. Een bijna energieneutraal gebouw is realistischer.
Per 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden gebouwd met een gasaansluiting. Gelukkig is dit een minder grote opgave dan het in eerste instantie lijkt. Bij nieuwbouw is het wel een stuk makkelijker om een huis gasloos te bouwen dan duurzame aanpassingen door te voeren in een bestaand huis. Er kan namelijk van te voren rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de plaatsing van een warmtepomp.
Wolfs Architecten loopt voorop met de energietransitie en is reeds een ervaren architectenbureau als het gaat om duurzaam bouwen. Hier besteden we aandacht aan de volgende drie punten.
Laat u bij Wolfs Architecten een duurzaam huis bouwen, dan gaan wij samen op zoek naar een oplossing die geen concessies doet aan de stijl of uitstraling die u voor ogen heeft. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed adviseren. Samen bouwen we het duurzame huis van uw dromen! Belt u gerust voor een afspraak met ons bureau via 0135132670. U kunt ook een mail sturen naar info@wolfsarchitecten.nl of kom langs bij ons op kantoor in Moergestel. Veel klanten uit de regio’s Den Bosch, Eindhoven, Breda, Tilburg en Vught die een huis hebben laten ontwerpen en bouwen gingen u voor.