Kavel kopen en huis bouwen, de architect als expert

Veel mensen dromen ervan, een stuk grond te kopen en zelf een eigen huis bouwen. Een plekje creëren  dat helemaal is ingericht naar uw wensen. Bij een kavel kopen en een eigen huis bouwen komt echter veel kijken. Hoe zorgt u ervoor dat deze droom uitkomt en geen nachtmerrie wordt? Wolfs Architecten heeft veel ervaring met dit proces. Wij delen graag onze ervaringen, zodat u goed voorbereid de uitdaging aan kunt gaan.

Waarom zou u ervoor kiezen om zelf uw huis te laten bouwen?

Twijfelt u nog tussen een standaard nieuwbouwhuis of zelf uw huis op maat laten ontwerpen op een zelf aangekochte kavel? Zelf uw huis door een architect op maat laten bouwen biedt veel voordelen. Het biedt ruimte voor nog meer maatwerk en mogelijkheden om uw droomhuis te realiseren. Met zelfbouw is het belangrijk dat uw architect als expert een architectonische bijdrage levert in vorm, materiaalgebruik en proces. Samen met de architect bepaalt u als koper zelf hoe uw huis eruit komt te zien. U kunt de indeling en uitvoering helemaal zelf vaststellen. Dit betekent vaak meer huis voor uw geld! Anders dan bij een cataloguswoning hoeft u niet extra bij te betalen voor elke wijziging van uw huis, aangezien deze helemaal naar uw wens ontworpen is. Bovendien kunt u kiezen voor een architect met oog op duurzaamheid. Zo heeft u weinig onderhoud en lage (tot geen) energiekosten. Hierdoor kunt u langdurig naar tevredenheid wonen, werken en leven in uw nieuwe woning. Natuurlijk moet u wel geduld hebben voordat u in uw huis kunt gaan wonen. Maar wij horen vaak dat dit het wachten waard is.

Waar moet u op letten bij het kopen van een kavel?

De eerste stap op weg naar uw droomwoning is het vinden van een geschikte kavel. Hierbij begint u natuurlijk met de vraag: waar wil ik straks wonen? Steeds vaker geven gemeenten vrije kavels uit waarop u als inwoner een eigen project kunt beginnen. Dat kan ook op een plek zijn die eerst een andere bestemming had, zoals een school of kantoor. Daarnaast zijn er ook makelaars en projectontwikkelaars die grond verkopen. Een compleet overzicht van te koop staande kavels in Nederland staat bijvoorbeeld op Funda, bouwkavels.nl of op een site specifiek gericht op één provincie zoals ruimtevoorruimte.com. Vrije kavels zijn erg gewild. Houd daarom het plaatselijke nieuws goed in de gaten om te zien of de gemeente plannen heeft voor zelfbouwlocaties of verandering van bestemmingen.

Bent u van plan een kavel te kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Uw wensen: de grootte, vorm en ligging van de grond. Dus hoe ligt de grond ten opzichte van andere gebouwen, de stand van de zon en voorzieningen.
  • De kwaliteit van de grond. U hebt een schoongrondverklaring nodig. Informeer daarnaast naar de bodemgesteldheid. De kosten kunnen erg oplopen als er bijvoorbeeld nog geheid moet worden.
  • Het bestemmingsplan van de kavel. De kavel moet natuurlijk een woonbestemming hebben.
  • Gemeentelijke bebouwingsvoorschriften. U krijgt vrijwel nooit volledige vrijheid. In de voorschriften staan regels opgesteld over bijvoorbeeld de dakhelling, de maximale hoogte en diepte van uw woning en minimaal aantal parkeerplaatsen op eigen terrein.
  • Is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld? In dit plan staan de eisen waaraan de woning moet voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld de bouwstijl, kleur en materiaalkeuze. Het is natuurlijk van belang dat deze aansluiten bij uw woonwensen.

Voor laatstgenoemde drie punten kunt u altijd en geheel vrijblijvend bij ons terecht en adviseren wij u graag verder.

Kavel gekocht en dan?

Als u bouwgrond heeft kan er een eerste ontwerp gemaakt worden. Een bouwproject is een complex proces waarin elke stap de volgende stap beïnvloedt. Een goede organisatie is daarom heel cruciaal. Keuzes moeten weloverwogen gemaakt worden. Gelukkig hoeft u dit niet alleen te doen als u kiest voor een samenwerking met een eigen architect en aannemer. Uit ervaring adviseren wij zorgvuldig een architect en aannemer te kiezen. Vraag de architect en aannemer naar referenties en praat ook echt met oude klanten, om te weten of ze de afspraken nakomen. Leg daarnaast alle afspraken schriftelijk vast, om later misverstanden te voorkomen.

Wolfs Architecten kan u tijdens het bouwproces volledig ontzorgen. We begeleiden het gehele bouwproces van ontwerp tot en met oplevering. De aandachtspunten daarbij zijn: budget, organisatie, informatie, tijd en kwaliteit. Samenwerking staat in het proces centraal. Het gaat natuurlijk om een mooi èn hoogwaardig eindresultaat, waarbij wij verantwoordelijk zijn voor het proces en een professionele uitvoering. Wij selecteren het liefst ook de bouwpartners, houden toezicht op de bouw en ontzorgen u bij de oplevering. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Laat uw droomhuis bouwen

Heeft u nog vragen voor onze ervaren architecten? U bent altijd welkom om langs te komen op ons kantoor in Moergestel, bel 0135132670 of stuur een mail naar info@wolfsarchitecten.nl. Bent u van plan een kavel te kopen en wilt u een eigen huis bouwen? Wij bespreken graag de mogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek. Veel klanten uit de regio’s Den Bosch, Eindhoven, Breda, Tilburg en Vught die een kavel kochten gingen u voor.