Wonen en Zorg – kleinschalige woonconcepten

Wolfs Architecten ontwikkelt steeds meer wonen en zorg complexen, kleinschalige woonconcepten voor verschillende doelgroepen.
In een kleinschalige woonvorm voert een kleine groep bewoners – van vaak zes tot acht mensen – samen een huishouden, met ondersteuning van zorgmedewerkers, vrijwilligers en familieleden. Kleinschalig wonen kent vele vormen; zo zijn er woongroepen voor mensen met dementie, een verstandelijke, psychiatrische of fysieke beperking.

We ontwikkelen deze concepten voor alle genoemde doelgroepen. Door de hervorming van de langdurige zorg blijven ouderen steeds langer thuis wonen en ontvangen zorg aan huis. Toch zijn er ook ouderen die het prettig vinden om in een beschermde omgeving te wonen, met 24-uurs aanwezigheid en beschikbaarheid van een zorgmedewerker. Dit geldt ook voor mensen met een psychiatrische beperking.

We ontwikkelen deze gebouwen niet alleen in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers maar vooral ook door goed te luisteren en kijken naar de doelgroep zelf en hun naaste familieleden. Bij sommige projecten organiseren we speciaal doelgroepgesprekken.

Zo hebben we onder andere ontwikkeld of in ontwikkeling:

Een kleinschalig wooncomplex met 19 appartementen voor begeleid wonen voor jongvolwassenen met een (lichte) verstandelijke en/of lichamelijke beperking. zie de website GOED Wonen.
Locatie: GOED Wonen,  Cia van Boorthof 3, Oisterwijk
Opdrachtgever: bestuur van vereniging van ouders en Woonwijze.

Een wooncomplex met 21 appartementen in Moergestel, verdeeld in drie woongroepen. De appartementen zijn gelegen in een groter woongebouw (Moersmidden) in een woonwijk, dicht bij het centrum en alle voorzieningen.
Cliënten beschikken over een separate woon- en slaapkamer en hebben een eigen keuken.
Daarnaast beschikken cliënten over een eigen sanitaire ruimte met douche.
In het pand is zorgondersteuning aanwezig.
Locatie: Janus Rooijakkersstraat 24, Oisterwijk.

Een complex in Nijmegen met 40 appartementen, verdeeld over 4 woongroepen voor demente bejaarden en somatische patiënten. We ontwikkelen dit in samenwerking met Stichting de Waalboog, specialist in zorg voor ouderen met ouderdomsaandoeningen;
Locatie: Vossenlaan, Nijmegen

Een complex van 24 appartementen voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Locatie: Kerkstraat 57 in Oisterwijk. In opdracht van RIBW Brabant; http://www.oisterwijknieuws.nl/2017/06/plannen-ribw-in-kerkstraat-oisterwijk/
Locatie: Kerkstraat 57, Oisterwijk

In ontwikkeling: zeven woon-zorg units voor in complex voor kinderen met een lichamelijke en psychiatrische beperking.
Locatie: Udenhout