6 tips voor de keuze van uw architect

6 tips voor de keuze van uw architect

Bij de keuze van een architect gaat u meestal niet over een nacht ijs. Daarom geven we u 6 tips voor de keuze van uw architect.

De keuze van een architect is cruciaal voor uw [ver]bouwplannen. Hij of zij is immers degene die uw wensen optimaal vertaalt in een voor u passend en betaalbaar ontwerp. En een huis bouwen doen de meeste mensen maar een keer in hun leven. Een architect is uw vertrouwenspersoon tijdens het bouwen en verbouwen, uw raadsman. Kies daarom iemand die uw vertrouwen waard is en waar u goed mee kunt samen werken. Over essentiële zaken moet de architect uw wensen verstaan.

In feite is de architect de componist en dirigent ineen. Het proces begint allereerst met goed luisteren naar uw wensen en stijl van leven en allerlei zaken inventariseren ten aanzien van de locatie en het beschikbare budget.
Op basis van uw wensen en ideeën, worden door de architect de eerste schetsen op papier gezet.
Als de schetsen u aanspreken gaat de architect verder met u het ontwerptraject in.
Daarna regelt de architect c.q. bouwkundigen de bouwvergunning. Uw woning wordt verder uitgewerkt, zowel in tekening als in bestek.
De architect helpt u indien gewenst bij de keuze van een aannemer.
Dan kan het echte bouwen beginnen. Gedurende het hele bouwproces houdt de architect samen met de bouwkundigen van het architectenbureau de bouw nauwlettend in de gaten. En zorgt een architect dat uw budget niet wordt overschreden.
Dit is een verantwoordelijke taak. Daarom geven we u 6 tips voor de keuze van uw ideale architect:

  1. In het bouwproces gaat u langere tijd samenwerken. Daarom is het belangrijk dat het klikt tussen u en uw architect.U bent na een kennismakingsgesprek nog altijd vrij een andere architect te kiezen.
  2. Maak uw wensen tijdens het kennismakingsgesprek duidelijk, stel al uw vragen. In dit gesprek merkt u ook of de architect echt goed luistert naar uw wensen. Alleen een architect die goed luistert kan pas uw wensen optimaal vertalen.
  3. Prettig is als er aandacht is voor u als klant en u persoonlijk wordt behandeld.
  4. Een ervaren en veelzijdig architect is aan te bevelen. Daarmee bedoelen we een architect die niet alleen creatief is in zijn ontwerp, maar ook de bouw door en door kent en betrouwbaar overkomt.
  5. Belangrijk is dat u voelt dat de architect de regie in de bouw kan nemen, waardoor faalkosten zo veel mogelijk worden beperkt.
  6. Last but not least, belangrijk is dat uw architect ter zake kundig is wat betreft het bewaken van uw budget.

Meer informatie over de werkwijze van ons bureau vindt u op de website van de architect.

(foto: Dré Wouters fotografie)