Kosten architect; wat kost het ontwerpen van een woning?

Een veelgehoorde vraag is ‘Wat kost het ontwerpen van een huis of villa?’ of ‘Wat zijn de kosten van een architect bij een grote verbouwing?’ Een standaardantwoord kunnen we niet geven.

De architectenkosten hangen namelijk af van uw wensen en voorwaarden. Een droomvilla ziet er voor iedereen anders uit. De prijs van ieder huis is dan ook voor iedereen anders.

De kosten van een architect zijn een onderdeel van uw bouwbudget, maar een relatief groot aandeel wordt ingenomen door de kosten van de kavel en de bouwkosten/aannemerskosten.

Op basis van uurtarief of een vast honorarium per project?

Een realistisch kostenraming

Als u een architectenbureau een opdracht verstrekt dan wilt u natuurlijk vooraf weten waar u aan toe bent. Het is daarom dat onze voorkeur er naar uit gaat dat we bij aanvang van een project een bepaalde prijs afspreken voor onze architectenwerkzaamheden. In onze offerte omschrijven we precies hoeveel welke fase kost.  Als bureau maken wij per fase in het ontwerp- en bouwproces een zo’n realistisch mogelijke kosteninschatting .

Echter soms zijn de wensen nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Of is extra vooronderzoek naar de bebouwingsmogelijkheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van het bestemmingsplan en overleg met de gemeente. In dat geval is voor ons niet precies mogelijk vooraf een vaste prijs voor het gehele traject af te spreken. We stellen dan voor om de eerste 2 fasen, het vooronderzoek en het ontwerp, op regiebasis uit te voeren.

Na goedkeuring van het definitief ontwerp volgt vervolgens voor de andere onderdelen van de opdracht, zoals bestektekeningen, aanvraag bouwvergunning, prijs- en contractvorming en de bouwbegeleiding, wel een vaste projectprijs.

Onze afspraken leggen we altijd vast in een contract, welke door u als opdrachtgever en ons als bureau worden ondertekend.

Architect kosten meerwerk

In deze prijs zijn echter niet inbegrepen werkzaamheden die voortkomen uit, op verzoek van de opdrachtgever, gedane aanpassingen/wijzingen aan reeds door de opdrachtgever goedgekeurde fasen en architectenwerkzaamheden die verband houden met wijzigingen in de bouw. Deze extra werkzaamheden worden doorberekend als meerwerk.

Meestal kunnen wij u na een paar gesprekken een mooi ontwerp presenteren, dat perfect aansluit op uw wensen. Daarna volgen nog wat laatste aanpassingen en daarna wordt het definitief ontwerp vastgesteld en begint fase 3 van de technische ontwerptekeningen.

Voor het maken van een compleet interieur– en lichtplan, een eventueel aardwarmte component en een tuinplan worden aparte offerten gemaakt, al dan niet in samenwerking met externe partners.

Bent u benieuwd wat er binnen uw budget mogelijk is?

Heeft uw (ver)bouwplannen? Of heeft u een kavel op het oog?

Maak met een van onze architecten een vrijblijvende afspraak, waarbij wij u graag op maat adviseren. In dit verkennend gesprek bespreken we uw wensen, de mogelijkheden op het kavel en lichten we graag onze werkwijze toe.

Gezien onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed helpen om voor u inzichtelijk te maken wat binnen uw budget mogelijk is. Wij willen realistisch ontwerpen en bewaken daarom ook continu de kosten.

Al onze ontwerpen zijn maatwerk

Ons bureau is niet gebonden aan bepaalde stijl. Al onze ontwerpen zijn maatwerk. Iedere wens beschouwen we als een unieke wens en vertalen deze in een functioneel en architectonisch mooi ontwerp.

We ontwerpen van binnen naar buiten. Eerst maken we voor u een passende plattegrond met ruimten waarvan wij denken dat deze goed voor u voelen. Dan pas gaan we verder met de buitenkant van het huis.

Illustratieve opmerkingen:

 • “Mooi van buiten, verrassend van binnen”.
 • “Wolfs Architecten kan elke stijl aan en luistert heel goed naar wat een klant wil”.
 • “De architecten van Wolfs hebben een heel goed gevoel voor een leefbare indeling van een gebouw, waar alle leefruimten logisch en harmonieus op elkaar zijn afgestemd”.

Bij Wolfs Architecten krijgt u perfect tekenwerk

We begrijpen heel goed dat u een architect kiest vanwege zijn stijl en werkwijze. Maar minstens zo belangrijk is dat de creatie van de architect, dat het definitief ontwerp ook heel secuur bouwtechnisch wordt uitgewerkt in technische tekeningen. De aannemer moet blindelings kunnen vertrouwen op ons tekenwerk. Aangezien we in de voorbereiding alle details tot in de puntjes uitwerken kan het bouwproces soepel en efficiënt verlopen. Dit voorkomt meerwerk bij de aannemer in de bouw. Tijdens de bouw houden we alle details in de gaten en bespreken we deze tijdens de reguliere bouwvergaderingen.

In het kort nog onze werkwijze:

 • Brainstorm op basis van uw wensen en opstellen plan van eisen
 • Ontwerpfase
 • Definitief ontwerp
 • Technisch ontwerp
 • Uitvoeringsgereed ontwerp/werktekeningen
 • Bouwprijs en contractvorming: selectie van aannemers
 • Uitvoering en bouwbegeleiding
 • Oplevering en nazorg.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de prijs van een te ontwerpen huis? Belt u gerust voor een afspraak met ons bureau via 0135132670. U kunt ook een mail sturen naar info@wolfsarchitecten.nl of kom langs bij ons op kantoor in Moergestel.